Eindelijk! Groot nieuws voor Excelhelden! Er is een sneltoets voor "Plakken als waarde". 'Ctrl + Shift + V' plakt de waarde uit een cel, maar niet de formules en opmaak. Hier wordt al jaren om gevraagd, nu eindelijk in Excel. Zie mijn filmpje hieronder.
1 Comment
Veel organisaties beschikken over gegevens die op datum zijn vastgelegd. Soms wil men deze analyseren op weekdag. Op welke dag wordt mijn (web)winkel beter bezocht, donderdag of vrijdag? Excel kan niet zomaar filteren op de naam van de weekdag, maar met een klein handigheidje is dat wel makkelijk mogelijk. Zie het filmpje. Excel kiest soms verkeerde format Bij het openen van een tekstbestand in Excel gaat het niet altijd goed met de datum. Datums kunnen in verschillende formats staan. In dit geval willen we van 20200313 naar 13-03-2021. Amerikaanse datums corrigeren in Excel kan soms lastig lijken. Toch is er meestal een snelle manier om uw datums te corrigeren. Mijn advies is altijd om een tekstbestand (.txt, .csv) te importeren vie het menu: Gegevens | Gegevens ophalen en transformeren. Maar in dit geval kant het ook met de knop Tekst naar Kolommen die zich eveneens in menu Gegevens bevindt. Voor een snel voorbeeld zie het filmpje hieronder Veel bedrijven in mijn Exceltrainingen gebruiken een WEEKNUMMER in hun planningen. Hiervoor is Excel zeer geschikt. Toch is er een klein addertje onder het gras bij weeknummers. Een weeknummer is, anders dan een datum, niet altijd hetzelfde. Er kan twee weken verschil in zitten. Erg vervelend voor een tijdige levering als onze week 17 bij de klant in de VS week 19 blijkt te zijn. Bekijk het filmpje voor een demonstratie. Hoe kan dat? Er zijn verschillende systemen om een weeknummer te bepalen in de VS en Europa. De belangrijkste variabelen:
BASIS:
De WEEKNUMMER(DATUM;type_resultaat) functie kent een "type_resultaat", een getal dat aangeeft welk systeem gebruikt moet worden. Een nieuwe week kan dan beginnen op elke gekozen weekdag. #Excelheld #Excel #WEEKNUMMER #ISO.WEEKNUMMER OPTELLEN Optellen gaat makkelijk en snel in Excel met de SOM() functie. Maar vaak is het slimmer om de SUBTOTAAL() functie te gebruiken. Deze houdt namelijk rekening met filters. Zie mijn uitleg in het filmpje hieronder. Regelmatig geef ik trainingen voor juristen. Voor advocaten, notarissen en juridische medewerkers (en ook voor hun ondersteuners). Extra leuk, omdat ik zelf ooit jurist ben geworden, maar inmiddels heel iets anders doe. Wat maakt deze trainingen speciaal voor die doelgroep? Een voorbeeld is het berekenen van termijnen, dat kan Excel prima automatiseren. Zie het filmpje hieronder over de WERKDAG() functie. Regelmatig krijg ik de vraag hoeveel werkdagen er tussen twee datums liggen. Handig om te weten hoeveel tijd je nog hebt om een project af te ronden. Hiervoor gebruiken we de Excel -functie: NETTO.WERKDAGEN(BEGINDATUM;EINDDATUM;VAKANTIEDAGEN). Waarbij het argument VAKANTIEDAGEN optioneel is. Voor een demonstratie hoe dit werkt zie het filmpje hieronder. Daar kunt u ook het Excel-bestand downloaden. Vorige keer heb ik Verticaal Zoeken uitgelegd met een "Snack-filmpje". Deze keer doe ik hetzelfde nogmaals, maar dan met Google Sheets, zodat u kunt zien dat dit exact hetzelfde werkt als Excel. Voor veel functies in ieder geval. Excel is natuurlijk wel veel uitgebreider. U kunt het bestand als Excel-file downloaden en openen in Excel of in Google Sheets om het zelf te proberen.
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of het boeken van een training.
030-2993310 - [email protected] De sneltoets CTRL + E voor snel aanvullen zorgt ervoor dat Excel precies nadoet wat u hem voordoet. Als u gegevens wilt splitsen in meerdere kolommen: CTRL + E. Als u gegevens uit meerdere kolommen wil samenvoegen in 1 kolom: CTRL + E. Het filmpje onderaan deze pagina demonstreert de werking. U kunt het Excel-bestand downloaden om het zelf te proberen:
Geïnteresseerd in een training? Wij bieden deze online en offline aan, op alle niveaus.
Bel of mail geheel vrijblijvend: 030-2993310 - [email protected] Een van de meest gebruikte functies in Excel is VERT.ZOEKEN() - "Verticaal Zoeken". In mijn Basistrainingen krijg ik veel vragen over deze functie, die gebruikt wordt om waarden uit de ene tabel op te zoeken in een andere tabel. Je kunt er dus tabellen mee koppelen en deze hoeven niet eens in dezelfde excelsheet te staan! Een belangrijke voorwaarde is wel dat de opzoektabel unieke waarden bevat. Om deze functie te verduidelijken heb ik het filmpje "Verticaal snacken" gemaakt. Kijk mee: Hiermee wordt de Verticaal zoeken functie hopelijk weer wat duidelijker!
Succes met Excel en mail of bel gerust met vragen: Harry @ Hoffadvies . NL Of nul zes - 536 101 92 |
AuteurHarry van den Hoff is groot Excelfan. Archieven
November 2022
Categorieën
All
|